onsdag 9 maj 2012

Historia


Under 1500-talet knytes Danmarks fasta och är samman och domineras alltmer av Själland och Köpenhamn. Det blir detta området som driver språkutvecklingen och danskan blir mer enhetlig, delvis på grund av Kristian lll:s bibel år 1550 och den Danske Lov år 1683.
Vid 1700- och 1800-talen trycks latinet och tyskan tillbaka och betraktas mer som överklasspråk. Danskan visar genom flera litterära verk. Under H. C. Andersens tid är danskan så dominant att den även påverkar svenskan i form av danska lånord.
Under 1900-talet sker en snabb uttalsförändring som distanserar danskan från svenskan mer än tidigare. Utmärkande för denna utveckling är bland annat de försvagade slutstavelserna och kraftiga friativor efter betonad vokal. Dessutom blir det tidigare öppna a-et mer ä-likt, något som är tydligt då man jämför modern danska med en dansk film från 1960-talet. Uttalsutvecklingen har lett till att det idag är stor skillnad mellan skriftspråk och talspråk. En utveckling som skiljer danskan från de nordiska grannländerna är dialekternas borttynande och riksdanskans genomslagskraft. Urbanisering och utvecklade kommunikationer, de korta avstånden och den geografiskt lilla ytan samt avsaknad av annat större socio-ekonomiskt centrum än Köpenhamn anses vara förklaringar till varför dialekterna håller på att dö ut helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar